Cuketa je zelený zázrak. Pozrite sa prečo
31. AUG 2017

Cuketa je zelený zázrak. Pozrite sa prečo

Veronika Shoebridge

Cukina, Cuketa, Zucchini. Nazvite ju ako chcete ale táto letná a mimoriadne zdravá plodina je pre ľudské zdravie jedinečná. Ľahko sa pestuje a chutí dobre nielen v lete. Zavarenú si ju môžete pokojne vychutnávať aj v zimných mesiacoch.

Cuketa skvele chutí grilovaná, dusená, či dokonca vo forme šťavnatého cukinovo-čokoládového koláča. Kvety cukety sa tiež dajú naplniť rôznymi ingredienciami a často sa nimi stretnete v tých najluxusnejších reštauráciách po celom svete. Pozrime sa teda na tento zázrak detailnejšie.

Čo je v nej pre nás?

Vyzerá ako tučná uhorka a jesť by sme ju mali aj so šupkou. Práve v šupe cukety sa totiž nachádza kopa dôležitých a výnimočných látok. Akých konkrétne?

Cuketa je nabitá okrem stopových prvkov aj vitamínmi E, A, karoténom, horčíkom, magnéziom, vápnikom, fosforom, draslíkom, železom, meďou, zinkom a určitými vitamínmi skupiny B.

Je to nízkokalorická zelenina, plná vody. Má len 20 kilokalórií v jej 100 gramoch, a preto je ideálna pri diétach, lebo podobne ako červený melón je z 91% tvorená vodou.

Aký má na ľudí vplyv?

Pozitívne vplýva na činnosť obličiek, Je skvelá, ak potrebujete upraviť trávenie alebo vás trápia civilizačné ochorenia a problémy typu vysoký cholesterol alebo vysoký krvný tlak.

Zlepšuje pohyblivosť čriev, čím blahodárne vplýva na tráviaci trakt, má pozitívny vplyv na udržanie štíhlej postavy, napomáha zvyšovať imunitu. Namiesto tabletiek a výživových doplnkov si teda zasaďte v záhrade alebo na balkóne cukety.

Draslík v cukete pomáha vyplavovať prebytočnú vodu z tela a tým napomáha k jeho detoxu.

Hlavne ľudia trpiaci na dnu, cukrovku, reumu, opuchy končatín a samozrejme tí, ktorí trpia nadváhou, by ju okamžite mali do svojho jedálnička zaradiť.

Buďte s cuketou kreatívni

Dá sa variť, piecť, grilovať a dokonca z nej urobíte skvelý šťavnatý a zdravý koláč. Rôznorodosť tejto zeleniny je takmer nekonečná.

Populárna je napríklad plnená cuketa, kde si lyzičkou vydlabete miesto, naplníte buď mletým mäsom či syrom a dáte zapiecť do rúry. Rýchle, lacné, chutné a zdravé.

Pozrite sa pár nápadov na recepty.

 

Zdroj titulnej fotky: Greek Food - Ta Mystika, CC0


 


DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Cuketa je zelený zázrak. Pozrite sa prečo

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 

Podujatia

ďalšie ponuky
Vložiť podujatie môžu len registrovaní užívatelia.
Registrovať | Prihlásiť

Burza

Pre vloženie inzerátu musíte byť prihlásený!
Registrovať | Prihlásiť
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 1369
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.