Vyskúšajte tieto jarné šaláty
15. APR 2017

Vyskúšajte tieto jarné šaláty

Eva Vlkova

Či už detoxikujete po zime, alebo chcete niečo urobiť pre zdravie, zamerajte sa na zaleninu v rôznych formách. Napríklad v šalátoch.

Už naši starí rodičia to tak mali. Cez zimu jedli slaninu, kyslú kapustu a jablká, viac spali a priberali. Na jar držali pôst a to nielen kvôli tradíciám. Prirodzený rytmus prírody to tak zariadil. Dnes je všetko trochu inak a predsa sa niektoré veci nemenia. Po zime cítime potrebu odľahčiť fyzické telo a tým aj naše psyché. Nahromadené nánosy tuku a toxínov sa snažíme dostať z tela. Jedným z vynikajúcich pomocníkov pri tomto zámere sú jarné šaláty z čerstvej zeleniny.

Kombinácie podľa vašej chuti

Zeleninu môžete kombinovať podľa svojej chuti. Čím viac zeleného, tým viac chlorofylu a tým lepšie pre telo a jeho detoxikáciu. Siahnite po všetkom, čo vás oslovuje z čerstvo narastenej jarnej zeleniny. Šalát hlávkový, ľadový, rýnsky, uhorky, rajčiny, špenát, rukola, špargľa, reďkovka, jarná cibuľka, atď. Len premiešate, dochutíte olivovým (prípadne dyňovým, ľanovým, či iným) olejom, citrónovou šťavou, pažítkou. Prípadne troškou himalájskej soli, vhodným korením. Vynikajúcim doplnkom k čerstvej zelenine sú klíčky – pšeničné, mungo, a pod.

Vyskúšajte napríklad takéto jednoduché šaláty:


Jarný svieži mix

Pripravíme si a umyjeme: rímsky šalát, cherry rajčiny, rukolu, baby špenát, reďkovku, klíčky mungo. Šalát, rajčiny a reďkovku nakrájame na menšie kúsky. Pridáme lístky rukoly, baby špenátu a klíčky fazuľky mungo. Pokvapkáme olivovým alebo dyňovým olejom a citrónovou šťavou. Zľahka premiešame.

Ľadový šalát s uhorkou a cherry rajčinami

Ľadový šalát nakrájame na menšie kúsky. Pridáme nastrúhanú uhorku (neošúpanú) a nakrájané cherry rajčiny. Pokvapkáme olivovým olejom, šťavou z citróna a troška posolíme. Zľahka premiešame.

Odporúčame: dmBio bulgurový šalát, BIO, 180 g. Bio šalát z bulguru so zeleninou a hrozienkami. Zakúpite v sieti dm drogerie markt

salat dm foto

Foto: dm drogerie markt

 

Doprajte si každý deň

So šalátom nemôžete nič prehnať ani pokaziť. Môžete ho jesť každý deň, či už ako hlavné jedlo, alebo ako prílohu. V tom druhom prípade vám napomôže k lepšiemu tráveniu hlavného jedla, zvlášť ak je to mäso alebo iné ťažšie stráviteľné jedlo. Keď do šalátu pridáte lístky rukoly, platí to dvojnásobne.

Ak sa vám zažiada zmeny, pridajte do vášho obľúbeného šalátu biely jogurt, mozarellu, alebo uvarené vajce. Pre tých hladnejších neuškodí ako príloha na sucho opečený celozrnný toast.

Na záver niekoľko dobrých tipov

  • Ak nemáte vlastnú záhradu, zeleninu nakupujte na trhu alebo v overených obchodoch, kde vám vždy radi povedia zdroj.
  • Odtrhnutá zelenina každým dňom a hodinou stráca svoju výživovú hodnotu. Preto ju konzumujte čím skôr po odtrhnutí alebo zakúpení.
  • Skladujte ju doma v chladných priestoroch alebo v chladničke (okrem rajčín), hlávkový šalát môžete dať do misky s trochou vody.
  • Vždy ju dobre umyte a to tesne pred použitím. Dobre popozerajte, či na lístkoch nie sú mušky, či larvy hmyzu.

 

Zdroj titulnej fotografie: Unsplash, CC0


DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Vyskúšajte tieto jarné šaláty

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 

Burza

Pre vloženie inzerátu musíte byť prihlásený!
Registrovať | Prihlásiť
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 1473
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.