Vianočné pečenie na slano. A zdravo
Sladké či slané vianočné dobroty sa dajú vyčarovať aj zdravo, resp. zdravšie. Čítajte ďalej a možno vám vnukneme i menšiu inšpiráciu na zdravé slané dobrotky, ktoré si koniec koncov môžete vychutnať okrem Vianoc aj kedykoľvek počas roka.
Vianoce. To je obdobie, ktoré je milované všetkými ľuďmi a dôvody? Jedlo, darčeky a spomínala som jedlo? Konkrétnejšie obrovské množstvá jedla. Od výmyslu sveta a nie práve najzdravšieho. Ale problém je v tom, že človek má žalúdok stále rovnaký a bohužiaľ jeho objem sa počas Vianoc ako zázrakom nezväčší zo dňa na deň. Dá sa to aj inak.
Ľanom ku zdraviu
Tieto malé zázraky sú pre ľudské telo doslova rajom prospešných látok. Najmä, čo sa trávenia týka. Obsahujú totiž množstvo balastných ako i slizovitých látok, ktoré pôsobia blahodárne tým, že robia obsah čriev mäkší a klzký. Pôsobia ako ochrana črevných slizníc.
Taktiež sú spolu s konopnými semiačkami nabité Omega 3 mastnými kyselinami. Tie sú okrem trávenia nevyhnutným pomocníkom aj pre imunitu či mozog. Srdce a obehový systém tiež z ľanových semiačok dokážu veľa dobrého vyťažiť. Konkrétnejšie z kyseliny alfa-linolenovej. Tá ich účinne ochraňuje.
Ľanové semienka sú tiež najlepším zdrojom lignínu. Tento fytohormón pôsobí trochu ako estrogén a pomáha držať v rovnováhe hormonálne zásoby.
Dôležité je však pri ich konzumácii nezabúdať, že spolu s nimi treba vypiť aj veľa vody.
Kde a do čoho ich pridať
Použitie ľanových semiačok je mimoriadne univerzálne a okrem ranných cereálií sa dajú pridať aj do šalátov či dokonca pečenia. Áno, aj toho vianočného.
Vyskúšať môžete napríklad aj tento recept na zdravé tyčinky zo semienok a špaldovej múky.
Budete potrebovať:
- 350 g celozrnná špaldová múka
- 100 g ovsené otruby s klíčkami
- 100 g tekvicové semienka
- 100 g konopné semienka
- 50 g sezamové semienka
- 50 g ľanové semienka mleté
- 100 ml olivový olej
- 200 ml studená voda
- 20 g sušená bazalka
- 2 ČL morská soľ
Postup:
Do mixéra nalejeme čistú vodu, pridáme olivový olej a soľ. Postupne pridávame drvené ľanové semienka, tekvicové a konopné semienka, sezam, ovsené otruby s klíčkami a nakoniec celozrnnú špaldovú múku. Ďalej pridáme bazalku a vypracujeme cesto. Namiesto bazalky môžete do cesta pridať chilli prášok, cesnak, kari či kajenské korenie, pažítku, proste akékoľvek bylinky, ktoré máte radi. Cesto rovnomerne rozvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme z neho ľubovoľné tvary. Poukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie a pri teplote 175 stupňov C ich upečieme do zlatista (cca 25 minút).
Odporúčame dmBio ľanové semená, 200 g. Hnedé ľanové semená sú jemne rozdrvené. Sú vhodné do pečenia a na ochutenie jedál. Zakúpite v sieti obchodov dm drogerie markt.